- Stap 1:

Start pas met tam maken wanneer je parkiet gewend is aan zijn nieuwe omgeving en zijn kooi. Praat tijdens de eerste dagen in huis veel tegen hem, zodat hij je stem leert kennen. Maak niet te veel onverwachte bewegingen en laat hem zoveel mogelijk met rust.

 

Stap 2:

Wanneer de parkiet na enkele dagen tot rust is gekomen, kan je een stukje trosgierst door de tralies heen steken. Houdt dit vast met je hand. Wacht geduldig tot de parkiet komt eten en beloon hem hiervoor met je stem. Op een gegeven moment zal je parkiet bij wijze van spreken al naar de tralies toekomen wanneer je de trosgierst gaat pakken.

 

Stap 3:

Wanneer je parkiet zonder aarzeling komt eten, kan je een stap verder gaan. Doe het deurtje open en steek je hand een stukje in de kooi. Houdt de trosgierst in deze hand en wacht geduldig tot je parkiet komt kijken en eten. Als je parkiet goed eet van de trosgierst is het handig om af en toe je vingers voorzichtig te bewegen. Zo leert je parkiet dat dit niet eng is. Afhankelijk van het karakter van je parkiet kan dit een dag tot een paar dagen duren.

 

Stap 4:

Wanneer je parkiet durft te eten van de trosgierst in je hand, is de volgende stap aan de beurt. Houd je hand in kleine stapjes steeds iets verder van je parkiet vandaan, zodat hij uiteindelijk op je hand moet stappen.

 

- Stap 5:

Wanneer je parkiet gemakkelijk op je hand stapt, kan je in kleine stapjes de trosgierst weg gaan laten. Beloon je parkiet als hij bij je komt zitten met je stem.

 

Stap 6:

Als je parkiet goed gewend is aan het zitten op de hand zonder trosgierst, dan is het tijd om te kijken of je je hand langzaam uit de kooi kunt halen. Meestal is dit spannend voor je parkiet en zal hij wegvliegen of terug in de kooi springen. Wanneer hij terug springt, kan je de stap herhalen. Wanneer hij weg vliegt, loop er dan rustig pratend naartoe en steek je vinger naar hem uit. Als je geluk hebt springt hij op je vinger. Wanneer hij dit niet doet, ga hem dan niet najagen of vangen, omdat je dan de zorgvuldig opgebouwde vertrouwensband in een keer beschadigt en weer opnieuw moet beginnen. Lukt het niet om de parkiet op je hand te krijgen, laat hem dan gewoon zitten. Hij zal na een tijdje vanzelf naar zijn kooi terug gaan.