Voeding

 

  • In de natuur leven parkieten vooral van graszaden. Zaad wordt daarom vaak gezien als volwaardige voeding, maar is dat niet altijd. Omdat het gekweekt wordt in landen waar soms nog volop gebruikgemaakt wordt van pesticiden en andere chemicaliën is het geven van zaad uiteindelijk de oorzaak van veel gezondheidsproblemen bij parkieten en papegaaien. De beste voeding is compleetvoer, ook wel pellets genoemd. Dit voer bevat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding. Bij voeren met een zaadmengsel dient pas nieuw zaad gegeven te worden als het bakje vrijwel leeg is, dit om te voorkomen dat de vogel de lekkerste zaadjes er steeds uitpikt waardoor het dieet te eenzijdig wordt.
  • Extraatjes als groente en fruit en kruiden als peterselie en basilicum, maar ook vogelmuur en paardenbloem (vooral de bladeren en wortel), kunnen naast de pellets of zaden gegeven worden, maar in kleine hoeveelheden. Avocado is giftig voor parkieten en papegaaien. Stukjes appelschil worden vaak gewaardeerd om aan te knabbelen.
  • Zeeschuim of sepia is het inwendig skelet van de zeekat, waar een parkiet zijn snavel aan kan scherpen en kalk uit kan opnemen. Dit laatste is vooral van belang voor leggende vrouwtjes. Op het strand gevonden sepia dient eerst langdurig te worden gespoeld of uitgekookt om het zeezout eruit te verwijderen.
  • Vers drinkwater dient altijd beschikbaar te zijn, hoewel de vogel uit droge streken komt en niet veel drinkt. Gebruik van middeltjes die door het drinkwater gegeven moeten worden als bijvoorbeeld extra vitaminen wordt afgeraden, aangezien er zo nauwelijks gedoseerd kan worden. Parkieten nemen graag een bad.
  • Vaak wordt in de kooi ook een bakje met grit, ook wel maagkiezel genoemd (voor de spijsvertering) en vogelmineralen (voor de kalkvoorziening) aangeboden. Ook een mineralenblok is dikwijls aanwezig.
  • Snoepstokken worden niet aanbevolen vanwege het vele suiker, een alternatief is trosgierst. Het bevat echter vetten en moet om die reden slechts met mate gegeven worden. Trosgierst wordt ook gebruikt als beloning om een parkiet iets te leren of tam te maken.
  • Als de parkiet aan het broeden is of jongen heeft wordt eivoer gegeven. Dit is krachtvoer met extra voedingsmiddelen die de parkiet tijdens deze periode nodig heeft. Dit voer dient droog te blijven en iedere dag ververst te worden omdat het anders gaat schimmelen.
  • Als de parkiet in de rui is, is het goed om eivoer te geven als extraatje.